Lunchen zonder verspilling in de kantine of de raadszaal
Het artikel samengevat:
Impact: Volgens onderzoek van Denk Doe Duurzaam dringt een slimme menukeuze voedselverspilling terug met wel 40%
Wat kun je doen? Stel eenvoudige voorwaarden aan je cateraar: zet in op gepersonaliseerde bestellingen (op aanvraag) en verpakkingsarme producten.
Minder verspilling, betere lunches
Een broodje in de kantine of vergaderzaal, het lijkt geen verspilling. Maar de negatieve impact van dagelijkse lunches in gemeentehuizen en provinciegebouwen is groot. Elke dag worden duizenden maaltijden geserveerd – en vaak ook weggegooid. Met een circulair lunchbeleid verlaag je niet alleen de verspilling en kosten, je laat medewerkers direct ervaren wat circulariteit in de praktijk betekent. Volgens onderzoek van Denk Doe Duurzaam dringt een slimme menukeuze voedselverspilling terug met wel 40%. Het gemeentehuis of provinciehuis wordt daarmee een proeftuin én visitekaartje van circulaire principes. Bijvoorbeeld:
- Plantaardig als norm: standaard vegetarisch, vlees of vis alleen op aanvraag. Dit voorkomt verspilling en bespaart CO₂.
- Lokaal en seizoensgebonden: kies voor producten uit de regio, met korte transportlijnen.
Het cateringteam van het provinciehuis Zuid-Holland koopt zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden in, met groenten in de hoofdrol, en werkt actief aan het terugdringen van verspilling. - Minder verpakkingen: vermijd verpakkingen en onnodige extra’s, kies voor minder in plaats van meer.
- Hergebruik reststromen: maak van broodrestjes croutons voor in soepen of salades. Composteer gfe-resten en koffiedrab. Zo gebruikt cateraar Vermaat bij het provinciehuis Noord-Brabant reststromen voor sauzen en lunches onder het initiatief No-waste.
Wat levert dit op?
- Minder verspilling: Gepersonaliseerde bestellingen en standaard vegetarische menu’s voorkomen overproductie. Met het programma Gelderland van morgen stimuleerde de provincie bedrijven en organisaties in horeca, zorg, catering en retail om voedselverspilling terug te dringen. Cateraar Albron helpt Rijkswaterstaat onder andere met het verminderen van voedselverspilling bij de bedrijfscatering.
- Lagere kosten: Minder inkoop, efficiënter gebruik van reststromen en lagere afvalverwerkingskosten. Gemeente Ede deed een meting van de verspilling in het bedrijfsrestaurant en de catering. Met name koffie, thee en water werden verspild en broodjes die overbleven na een geserveerde vergadering. Ze paste het cateringbeleid aan en mat de effecten opnieuw. Het overschot daalde met 94 procent.
- Voorbeeldfunctie overheid: Als je zelf bewust omgaat met voedsel en verspilling, vergroot je de geloofwaardigheid richting inwoners en bedrijven. Amsterdam geeft medewerkers tips om verspilling te verminderen via het Pauzeplein-initiatief.
dit kun je morgen al doen:
1
Ga in gesprek met je cateraar
Vraag hoe je catering slimmer in kunt zetten om verspilling te voorkomen. Vraag om gepersonaliseerde bestellingen of kies voor een pauzeplein, zoals FMHaaglanden.
2
Start een interne campagne
Betrek medewerkers, bijvoorbeeld met een ‘verspillingsvrije week’. Zo organiseerde provincie Noord-Holland 5 sessies om provinciemedewerkers en de cateringmedewerkers van Eurest te inspireren.
3
Creëer draagvlak binnen de organisatie
Ga in gesprek met medewerkers en partners om bewustzijn over het probleem te creëren en draagvlak te bouwen voor circulaire lunch initiatieven. Deel de voordelen van minder verspilling en gezondere keuzes om medewerkers actief te betrekken.
4
Meet en deel resultaten
Weeg afval, monitor tevredenheid, deel de besparingscijfers.
De ambities van de provincie Utrecht zijn lokaal inkopen, de eiwittransitie en voedselverspilling tegengaan en pakte ook het eigen bedrijfsrestaurant aan. Green Dish deed hier elk jaar een meting van voedselverspilling en organiseerde challenges, waarmee in 3 jaar voedselverspilling met 47% is afgenomen.
Meer weten?
- Inspiratie voor horeca en catering
- Bouwstenen voor aanpak voedselverspilling
- Doelgerichte communicatie
Connect met de Verschilmakers community of deel circulaire voorbeelden op het Verschilmakersplein.