Minder verspilling, betere lunches

Een broodje in de kantine of vergaderzaal, het lijkt geen verspilling. Maar de negatieve impact van dagelijkse lunches in gemeentehuizen en provinciegebouwen is groot. Elke dag worden duizenden maaltijden geserveerd – en vaak ook weggegooid. Met een circulair lunchbeleid verlaag je niet alleen de verspilling en kosten, je laat medewerkers direct ervaren wat circulariteit in de praktijk betekent. Volgens onderzoek van Denk Doe Duurzaam dringt een slimme menukeuze voedselverspilling terug met wel 40%. Het gemeentehuis of provinciehuis wordt daarmee een proeftuin én visitekaartje van circulaire principes. Bijvoorbeeld:

  • Plantaardig als norm: standaard vegetarisch, vlees of vis alleen op aanvraag. Dit voorkomt verspilling en bespaart CO₂.
  • Lokaal en seizoensgebonden: kies voor producten uit de regio, met korte transportlijnen.
    Het cateringteam van het provinciehuis Zuid-Holland koopt zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden in, met groenten in de hoofdrol, en werkt actief aan het terugdringen van verspilling.
  • Minder verpakkingen: vermijd verpakkingen en onnodige extra’s, kies voor minder in plaats van meer.
  • Hergebruik reststromen: maak van broodrestjes croutons voor in soepen of salades. Composteer gfe-resten en koffiedrab. Zo gebruikt cateraar Vermaat bij het provinciehuis Noord-Brabant reststromen voor sauzen en lunches onder het initiatief No-waste.

Wat levert dit op?

  • Minder verspilling: Gepersonaliseerde bestellingen en standaard vegetarische menu’s voorkomen overproductie. Met het programma Gelderland van morgen stimuleerde de provincie bedrijven en organisaties in horeca, zorg, catering en retail om voedselverspilling terug te dringen. Cateraar Albron helpt Rijkswaterstaat onder andere met het verminderen van voedselverspilling bij de bedrijfscatering.
  • Lagere kosten: Minder inkoop, efficiënter gebruik van reststromen en lagere afvalverwerkingskosten. Gemeente Ede deed een meting van de verspilling in het bedrijfsrestaurant en de catering. Met name koffie, thee en water werden verspild en broodjes die overbleven na een geserveerde vergadering. Ze paste het cateringbeleid aan en mat de effecten opnieuw. Het overschot daalde met 94 procent. 
  • Voorbeeldfunctie overheid: Als je zelf bewust omgaat met voedsel en verspilling, vergroot je de geloofwaardigheid richting inwoners en bedrijven. Amsterdam geeft medewerkers tips om verspilling te verminderen via het Pauzeplein-initiatief.

dit kun je morgen al doen:

1

2

3

4

Doe mee