Tools, titels en trainingen AFVAL

Tools, titels en trainingen AFVAL

CirkelWaarde is een grondstoffenalliantie van drie Nederlandse afvalorganisaties. CirkelWaarde ziet afval als grondstof, en met die grondstoffen zijn zij op weg naar een circulaire economie!


De NVRD heeft deze handreiking gemaakt om gemeenten te helpen met vragen als: Hoe geef je afvalbeleid vorm? Welke concrete instrumenten bestaan er? Inclusief goede voorbeelden van verschillende gemeenten.

Deze studie laat zien dat de afgelopen 7 jaar het aandeel goed recyclebare verpakkingen van consumentenproducten nauwelijks verbeterd is. Ook blijkt slechts 27% van de kunststofverpakkingen goed recyclebaar. Hoe lossen we dit op?

Afval Circulair is het kenniscentrum over circulaire economie van Rijkswaterstaat. Je vindt er alles over regelgeving, beleid, vervoeren en verwerken met als doel de grondstofkringlopen te sluiten.

Zwerfafval is in veel gemeenten een doorn in het oog. Om hen te ondersteunen heeft Rijkswaterstaat de online training ‘Aanpak Zwerfafval’ ontwikkeld. In deze training leren deelnemers over gedragsverandering en het bedenken en uitvoeren van interventies.


Per jaar produceren we bijna 250 miljoen ton aan plastic, verdeeld over een oneindigheid aan verschillende producten als speelgoed, boodschappentasjes en cosmetica. In deze longread lees je o.a. of bioplastics beter zijn voor het milieu

In de Energie- & Grondstoffenfabriek werken de waterschappen samen aan de transitie van afvalwaterzuivering naar hergebruik van energie en grondstoffen uit afvalwater.


Het Afvalfonds Verpakkingen werkt aan het verduurzamen van verpakkingsafval door recyclingdoelen, regelingen en campagnes. De publicatie ‘Op weg naar een circulaire economie’ gaat o.a. over producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen in Nederland.


Een project met de uitdaging voor 100 huishoudens om 100 dagen, 100% zonder afval te leven. Dit experiment is niet alleen waanzinnig leuk en interessant voor inwoners, maar ook voor gemeenten en afvalverwerkers.

In circulaire ambachtscentra staat producthergebruik en reparatie centraal. Hier vinden kringloopwinkel, reparatiewerkplaats, milieustraat en onderwijs elkaar.


De E-waste Race is een wedstrijd tussen scholen om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. Voor gemeenten een eenvoudige manier om inwoners mee te nemen in het verminderen van elektronisch afval.


In een wormerij worden organische materialen verwerkt tot nieuwe aarde. GFT uit de buurt, maar ook organisch afval van bedrijven, zoals karton, brood, zaagsel of koffieprut wordt gecomposteerd. Zo werkt een wormerij aan een lokale circulaire economie.

Voor veel gemeenten is de kwaliteit van gescheiden ingezameld afval één van de grootste uitdagingen op afvalgebied. In de handboeken ‘Regie op kwaliteit gft-afval’ en ‘Regie op de textielketen’ heeft de VANG alle kennis en ervaring gebundeld. Super handig!


‘Afval verbranden heeft geen toekomst’ Huisvuil verbranden in ovens is in Nederland een afl opende zaak. Het is een kwestie van jaren, hooguit decennia tot het stopt. Nederlandse afvalverwerkers moeten circulair worden en het verbranden van afval hoort daar niet bij. Lees hier waarom.

Tools, titels en trainingen  INFRASTRUCTUUR

Tools, titels en trainingen INFRASTRUCTUUR

Tools, titels en trainingen  LANDBOUW

Tools, titels en trainingen LANDBOUW