INFRASTRUCTUUR Dijken, sluizen en rioolwaterzuiveringen

Superschoon water uit een circulaire rioolwaterzuivering

Zeeger van de Koppel


Projectleider Circulaire Zuivering Terwolde
Waterschap Vallei en Veluwe

Hoe renoveer je een rwzi circulair?

Met de rioolwaterzuivering Terwolde hebben we een circulaire rwzi gerealiseerd, zowel wat betreft bouw als in gebruik. We hergebruiken zo veel mogelijk bestaande installaties, onderdelen en materialen. Bij het bedrijfsgebouw bouwen we remontabel en passen we zoveel mogelijk tweedehands materialen toe toe. Bij de renovatie houden we rekening met de bestaande groenvoorzieningen en de aantrekkelijke leefomgeving. We hebben ook het gebruik verduurzaamd doordat we bij deze zuivering de installaties makkelijker aan kunnen passen naar de gewenste capaciteit en daarmee efficiënter kunnen werken.  

Waarom heb je dit opgepakt?

Ik voelde mij direct aangetrokken tot dit project omdat ik duurzaamheid en circulariteit belangrijk vind en dit project mij ruimte bood/biedt om nieuwe dingen te proberen. Met dit project kunnen we leren en ervaren wat circulair werken betekent in de voorbereiding, uitvoering en straks het beheer van de zuivering. Daarbij is het een mooi voorbeeld van modulair bouwen en, niet geheel onbelangrijk, deze circulaire rwzi leidt tot een betere effluentkwaliteit: een betere kwaliteit van het gezuiverde water dus. 

Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

Ik denk het succes vooral zit in de kracht en de diversiteit van het team. Er was de wil om samen te werken en het anders te doen dan anders. We hebben veel aandacht gegeven aan teamvorming wat zorgde voor een goede samenwerking binnen het team. 

Ook hebben we duurzaamheid en circulariteit van aanbesteding tot realisatie verweven in het project. De opdrachtgever en het team was gemotiveerd, bevlogen en kreeg de ruimte om te leren en ontdekken. We hebben ook met verschillende instrumenten gewerkt zoals een ambitieweb, een omgevingswijzer, een verander-redeneer-schema circulariteit en een Trade off Matrix voor o.a. besluitvorming. Deze hielpen in doelen stellen, keuzes maken en daardoor zijn de stappen die we hebben gezet te herleiden: we weten waarom we doen wat we doen.

Wat was jouw rol?

Mijn rol is het enthousiasmeren van het team, te prikkelen en (bege)leiden. Hierbij heb ik gestuurd op transparant werken, objectieve besluitvorming en een veilige omgeving om te leren en ontdekken. Dit vanuit de ambitie dat we als waterschap in 2030 volledig werken en denken volgens de principes van de circulaire economie.

Wat zijn jouw tips voor anderen die ook circulair willen bouwen of renoveren?

Tip 1: Betrek bevlogen mensen die willen ontdekken en verbeteren. In de eerste fase van het project is de samenwerkingsvorm: Bouwteam 2.0 toegepast. De aanbesteding vond plaats op basis van 100% kwaliteitscriteria. Er ontstond een gemotiveerd, divers team met mensen vanuit verschillende organisaties en vakgebieden. Tijdens het project is er verder gerichte aandacht geweest voor teamvorming.

Tip 2: Blijf onderzoeken en speuren naar verbeteringen. Er is veel meer mogelijk dan in eerste instantie lijkt. Bijvoorbeeld bij het project Terwolde werd in het begin gedacht dat een leidingbrug van hout onhaalbaar was, maar nu hij komt er wel. Hierdoor heeft de leidingbrug een veel lagere milieu-impact dan ééntje van volledig staal.

Tip 3: Ken de installatie waar je aan gaat werken. Door de kennis van de zuiveringstechnicus op de zuivering was het mogelijk om circulaire kansen te benutten. Zo is bijvoorbeeld in een vroegtijdig stadium de oude slibvergistingstank omgebouwd naar een slibbuffertank. Een tank kon worden hergebruikt en het project kon op andere onderdelen sneller uitgevoerd worden. Het materialenpaspoort dat we aan het opstellen zijn zal ons hierbij in de toekomst ook helpen. 

Tip 4: Waak ervoor dat je niet “verdrinkt” in de “circulaire vijver”. Maak het behapbaar en zichtbaar voor mensen. Hierdoor worden de bereikte successen meer ervaren en gezien. Voor dit project hebben we samen een verander-redeneer-schema opgesteld en aan de hand van het ambitieweb keuzes gemaakt. Dan kan je vervolgens daar gericht op gaan inzetten. Zo is bijvoorbeeld bij dit project het hergebruik van materialen een belangrijk aspect. Ik vind het prachtig om te zien dat er vanuit het team ideeën blijven komen om het circulairder te doen. Hierbij is dan de uitdaging om kansen te benutten waarbij we de planning halen. Immers de nieuwe zuivering dient op tijd in bedrijf te gaan om de effluentkwaliteit (het gezuiverde water) te verbeteren.


Meer informatie over de rwzi Terwolde vind je hier.

>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden

>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.

Deel Met Je Collega’s

 
 

Lees meer over deze thema’s


In samenwerking met:

Een initiatief van: