Een nieuw leven voor zoveel mogelijk afgedankte elektronische apparaten
Wij hebben een E-novation hub. Dat is dé plek waar we ingeleverde elektrische apparaten en onderdelen testen, repareren en certificeren en onderzoeken hoe e-waste te kunnen opnieuw kunnen inzetten. Met alle kennis en ervaring die we opdoen willen we het hergebruikpercentage van ingezamelde elektronische producten, zoals wasmachines en elektromotoren, flink opschroeven.
E-waste is een groeiend probleem binnen afvalbeheer en recycling. Alleen al in Apeldoorn en omliggende gemeenten komt jaarlijks ca. 5000 ton e-waste binnen. Dat werd allemaal gerecycled, maar recycling is op de R-ladder de minst circulaire strategie. Ik vond dus dat we iets moesten met dat e-waste en ik was niet de enige. Onze afvalinzamelaar Circulus, CirkelWaarde, Weee Nederland en onze kringloop winkel Foenix en andere lokale partijen zagen hetzelfde probleem en gaandeweg hebben we samen de plannen ontwikkeld voor een experimenteer- en ontwikkelhub waar afgedankte elektronische apparaten zo veel mogelijk een nieuw leven krijgen. We richten ons op vier verschillende stromen e-waste: industriële producten, wit- & bruingoed, CV-ketels en consumenten-elektronica.
Ook kennisinstituten zijn aangesloten: studenten Smart Solutions van Saxion en studenten Smart Technology van Aventus doen onderzoek naar de levensduurverlenging van gebruikte elektronica. Die samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen (HBO en MBO) rond dit thema is uniek in Nederland.
Ons doel is om 10% (500 ton) elektronica en elektrische apparaten te selecteren uit het ingezamelde e-waste en die vervolgens te classificeren, technisch te testen, te herstellen en te vermarkten. Zo voorkomen we onnodig elektronisch afval en onnodige recycling. En voor ieder hergebruikt apparaat hoeft geen nieuwe apparatuur geproduceerd te worden en dus geen grondstoffen gebruikt te worden.
Laat ik eerst zeggen dat we dit samen met een groep gedreven en enthousiaste mensen hebben gedaan en het proces was ook niet altijd makkelijk. De meeste partners die uiteindelijk zijn gaan samenwerken in de E-nnovation hub kende ik al en ik hoorde uit verschillende hoeken dat er interesse was en behoefte om iets met e-waste, hergebruik en onderzoek te doen. Ik ben vooral met de verbinding tussen partijen bezig geweest gaan om erachter te komen hoe we de verschillende ambities en wensen bij elkaar konden brengen.
Daarnaast is het intern een proces van lobbyen, het verhaal uitleggen, bestuurders overtuigen, geld los krijgen. Dat is niet altijd een soepel proces en er gaat veel tijd en energie in zitten, zeker als het gaat over circulariteit wat vaak nog een ondergeschoven kindje is. Uiteindelijk hebben we financiële ondersteuning gekregen van de provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn, gemeente Epe, CirkelWaarde en Cleantech Regio. Daarnaast speelt het EU-project ShaRepair waar Apeldoorn in participeert een belangrijke rol.
Ik ben geen wereldverbeteraar maar ik vind wel dat we we de wereld moeten helpen en zuinig op de wereld moeten zijn. Zeker vervuiling door overconsumptie is mij een doorn in het oog en ik ben dan ook voorstander van minder spullen kopen en er langer gebruik van maken. Het komt eigenlijk neer op waarderen wat je hebt, daar zorgvuldig mee omgaan en zodoende spullen langer in omloop houden. Het is erg leuk om ook professioneel bezig te zijn met de productherstel en het terugwinnen van grondstoffen. En repareren is gewoon leuk: mijn grote hobby was vroeger brommers en allerlei andere apparaten repareren.
Kijk vooral naar de samenwerkingsmogelijkheden met je lokale partners als de afvalinzamelaar en het kringloopbedrijf. Daarnaast is de verbinding met het lokale bedrijfsleven en opleidingsinstituten van groot belang.
>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden
>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.
In samenwerking met:
Een initiatief van: