BOUW Gebiedsontwikkeling

Leidse routekaarten naar 100% circulair werken in de openbare ruimte .

Marijn Sauer


Beleidsadviseur Circulaire Bouw
Gemeente Leiden

Waarom ben je circulaire routekaarten voor de openbare ruimte gaan maken?

Er is door de gemeenteraad strategisch vastgesteld dat gemeente Leiden vanaf 2023 al haar gemeentelijke bouwprojecten/erken 100% circulair aanbesteed. Zo dus ook in de openbare ruimte. 

Per beheerdomein binnen de openbare ruimte is er een heldere routekaart ontwikkeld die vanaf november 2021 tot en met 2023 beschrijft hoe “100% circulair werken” kan worden bereikt.  

Voor mij persoonlijk betekent een circulaire economie een efficiëntere economie met als randvoorwaarden de grenzen van de Aarde. Een nieuwe balans die onoverkomelijk is als we welzijn willen behouden en creëren voor de aardbewoners die deze luxe nog niet hebben. Vanuit deze overtuiging, zoek ik naar oplossingen die milieutechnisch minder schadelijk zijn, sociaal (organisatorisch) bijdragen en financieel haalbaar zijn.

Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

Er zijn bij gemeente Leiden grote ambities op het gebied van duurzaamheid, zo ook voor circulaire bouw. Collega’s die zich dagelijks met bouw, herinrichting, onderhoud en sloop bezighouden hadden behoefte aan focus en een duidelijker traject van hoe wij die circulaire doelen kunnen halen, waarbij ruimte was om te leren. Vanuit circulaire bouw wilden wij daarom inzichtelijk maken waar de meeste milieu-impact te behalen valt en hoe we dat praktisch kunnen realiseren. 

Daarom zijn we in 2021 begonnen (samen met bureau TAUW) met het maken van een zogeheten materiaalstroomanalyse per beheerdomein. Hiermee hebben we in kaart gebracht hoeveel materialen de Leidse openbare ruimte per beheerdomein nodig heeft voor de komende tien jaar. We kregen zo ook inzicht in de gevolgen (bv. kosten, negatieve impact) als we niet duurzamer of niet circulairder zouden gaan werken.

Dit onderzoek naar materiaalstromen hebben we gebruikt als start voor het project ‘Circulaire Openbare Ruimte’ (COR). Van april tot november 2021 hebben zo’n 60 collega’s, van projectleiders, ingenieurs, ontwerpers, beleidsmedewerkers, dataspecialisten tot inkopers, intensief samengewerkt binnen en tussen de diverse beheerdomeinen. Onder begeleiding van adviesbureau TAUW hebben we in interactieve sessies integraal gewerkt routekaarten per beheerdomein(groep). Deze routekaarten bevatten: 

  • Wat het doel “100% circulair in 2023” inhoudt;

  • Welke acties uitgevoerd dienen te worden om dit doel te behalen;

  • Wie daarin welke rol heeft. 

En wat was jouw rol? 

Als projectleider zorgde ik er voor dat we de juiste mensen aan tafel hadden. Ik deed samen met bureau TAUW de (technisch) inhoudelijke begeleiding. Daarnaast was/ben ik verantwoordelijk dat de routekaarten land(den) op management- en directieniveau en in de organisatie.

Welke tips heb je voor collega ambtenaren in het land als ze ook met een circulaire openbare ruimte aan de slag willen?

  1. Focus: Prioritering aanbrengen maakt dat je gemakkelijker tot succes komt. En succes is aanstekelijk. 

  2. Borging: Zorg voor de juiste mensen -ambtelijk en bestuurlijk- aan tafel. Je kunt het niet alleen, je hebt jouw collega’s heel hard nodig. 

  3. Durven: Van tevoren naar elkaar uitspreken dat het resultaat nooit perfect zal zijn. Vertrouwen, openheid en kennisdeling intern en extern zorgt dat we streven naar continue verbetering. 

En.. circulair inkopen bereik je vooral vóór je inkoopt!

>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden

>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.

Deel Met Je Collega’s

 
 

Lees meer over deze thema’s


In samenwerking met:

Een initiatief van: