Haarlemse Restaurants werken gezamenlijk met gemeente aan de voedseltransitie
We zijn een koplopersgroep van horecaondernemers gestart die gezamenlijk werken aan het verminderen van voedselverspilling, het scheiden van afval, meer (gezamenlijke) lokale inkoop en minder gebruik van verpakkingsmateriaal. Er waren snel een aantal ondernemers die wilden starten. Inmiddels doen er in Haarlem ruim 20 zaken mee en sluiten er steeds meer gemeenten aan.
We hebben scans laten uitvoeren door experts die bekeken wat er aan circulaire mogelijkheden waren in de horecagelegenheden die mee deden. De resultaten hebben we onder andere zichtbaar gemaakt op posters met circulaire tips die voor zowel de keuken als de bediening, haalbaar zijn.
Daarnaast zijn allerlei soorten initiatieven ontstaan:
Onze lokale afvalinzamelaar Spaarnelanden haalt met de schillen Fiets zes keer per week keukenafval op bij restaurants die te weinig ruimte hebben voor een container.
Espressobar ‘Gast’ startte het initiatief WeCup: een retoursysteem van herbruikbare to go-bekers als alternatief voor papieren bekers aanbiedt
Dit najaar start een Food Waste Challenge om voedselverspilling tegen te gaan.
Er start een pilot met het meten van voedselafval van Orbisk. Een monitor die volledig geautomatiseerd meet hoeveel voedsel verloren gaat op welke momenten en waarom. De verzamelde data helpt de horecaondernemer en chef om porties te balanceren, voorraad te optimaliseren en efficiënter te plannen. Het resultaat is aanzienlijke verbetering van de duurzaamheid, maar ook van winstgevendheid.
Door het project ‘Biodiversiteit op je Bord’ van Dutch Cuisine willen we lokale inkoop gaan stimuleren, o.a. door een koppeling te maken met de koplopergroep circulaire lokale groothandels die inmiddels ook is opgericht. Horeca die hier eerder in het land aan meededen kochten steeds meer biodiversiteit vriendelijke producten en sloten producten uit die zeer schadelijk zijn voor biodiversiteit.
Ik heb een aantal jaar een paar dagen per week in de horeca gewerkt. Ik merkte dat het in praktijk vaak lastig is om duurzame of circulaire ambities uit te voeren. Waar liggen obstakels en wat is er op de werkvloer nodig? Waar heb je nu in de praktijk iets aan en welke rol kan de gemeente hierin pakken? Dat wilde ik weten.
Ik ben gewoon koffie gaan drinken bij ondernemers in de stad. Vanuit mijn eigen horeca ervaring ben ik het gesprek aangegaan met ondernemers in de stad. Ik ben gaan verifiëren of de dingen die ik zelf als drempel ervoer ook bij andere horeca zaken speelden.Twee ondernemers tipte me de Koplopersgroep Circulaire Hotels in Amsterdam. We zijn gaan kijken hoe zo’n project er voor Haarlem uit zou kunnen zien. We zijn toen ook bijeenkomsten gaan organiseren en hebben inzet op concrete projecten waar je als ondernemer meteen iets aan hebt. Let wel op dat je de bijeenkomsten wel tot een minimum beperkt.
In eerste instantie initiator. Samen met de Provincie Noord Holland, VANG Buitenshuis (Rijkswaterstaat ), Dutch Cuisine en de organisatie CREM hebben we een programma voor het eerste jaar ontwikkeld. Inmiddels fungeert de groep als netwerk waar circulaire initiatieven en projecten snel kunnen landen. Wij hebben hier als gemeente nog steeds een actieve rol in. We gaan in gesprek met ondernemers en circulaire initiatieven, toetsen bij de koplopers of dit matcht met wat er nodig is en bekijken vervolgens hoe dit project in Haarlem kan starten.
Weet wat er speelt. In het geval van horeca ondernemers is de behoefte heel praktisch. Begin klein en vanuit vertrouwen. Timmer niet alles dicht en durf wat uit te proberen. Een circulaire economie vraagt om een systeemverandering. Dat kan een individuele ondernemer zelf niet overzien. Maar als je als gemeente een praktische oplossing biedt, willen ondernemers graag meedoen. Dat gezegd hebbende, we zijn er nog niet. We hebben een mooie start gemaakt met een paar goede voorbeelden, maar voor een circulaire economie is meer nodig.De komende jaren gaan we opschalen en versnellen om meer impact te kunnen maken.
>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden
>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.
In samenwerking met:
Een initiatief van: