AFVAL Terugwinnen grondstoffen

Papier oogsten uit rioolwater

Bob de Boer


Beleidsadvisier circulaire economie
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Wat hebben jullie voor elkaar gekregen?

Het waterschap heeft onder andere als taak om rioolwater te zuiveren. Toen een van de rioolwaterzuiveringen die wij daarvoor gebruiken overbelast raakte, is ter uitbreiding van de capaciteit bedacht om het binnenkomende rioolwater met zeefinstallatie te gaan filteren. Een groot deel van de zwevende stof raak je op deze manier kwijt, waaronder toiletpapier. Na een extra behandeling blijkt deze papierpulp zelfs prima geschikt voor hergebruik. Naast de zuiveringscapaciteit uitgebreid te hebben, oogsten we nu dus ook een grondstof.

In Nederland was niet eerder een filterinstallatie voor rioolwater op een grote zuivering geplaatst. Het kostte dan ook wat overtuigingskracht om ons bestuur voor deze innovatieve oplossing te laten kiezen. Het circulaire aspect heeft juist uiteindelijk de doorslag gegeven om ervoor te gaan.

Rioolwater bevat overigens nog veel meer nuttige grondstoffen, denk aan fosfaat en het water zelf. Maar ook warmte uit rioolwater kan worden benut. Het is mooi om te zien dat rioolwater al lang niet meer alleen als afval wordt gezien, het circulaire denken is gemeengoed geworden.

Wat was jouw rol?

Als projectleider heb ik de verschillende uitbreidingsopties voor de zuivering laten onderzoeken. We doen dat nu met fijnzeven, dat bleek het duurzaamst en innovatiefst. 

Daarnaast heb ik het project ingediend bij de Europese Commissie voor LIFE-subsidie en deze ook gekregen. Samen met ketenpartners is toen onderzocht of de cellulose uit het toiletpapier omgezet kan worden naar een bioplastic.

Wat is je tip voor anderen die hier ook mee aan de slag willen?

Voor het opzetten van een circulair project moet je af van de gebaande paden. Waak er dus voor dat je niet op de oude vertrouwde manier begint. Laat circulariteit vanaf het begin een aandachtspunt zijn, verken de kansen met elkaar, zoek naar duurzame en circulaire alternatieven die de markt te bieden heeft. Op die manier word je vanzelf een Verschilmaker.

Ook is het goed om eens alle reststromen van jouw organisatie te analyseren. Ga vervolgens na of deze stroom nog nuttig kan worden ingezet. Zo wordt er bij ons waterschap jaarlijks veel riet gemaaid, dat gedroogd kan worden, verkruimeld en geschikt is om papier van te maken. Dit papier gebruiken wij nu ook in de organisatie en is een goede manier om circulariteit bij de collega's onder de aandacht te brengen.


>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden

>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.

Deel Met Je Collega’s

 
 

Lees meer over deze thema’s


In samenwerking met:

Een initiatief van: