BEDRIJVEN Bedrijvennetwerk creëren

Fietsend op bezoek bij ondernemers om een bedrijvennetwerk op te zetten

Bas van Gerwen


Programmamanager circulaire economie
Gemeente Breda

Wat heb jij gedaan om ondernemers in de regio bij elkaar te brengen rondom circulaire economie?

Ik wilde het bedrijfsleven in Breda activeren aan de slag te gaan met circulaire economie. Ik ben toen afgestapt op de organisator van een al jaren succesvolle openbare netwerklunch. Aan hem heb ik gevraagd of die lunch een keer het thema circulaire economie kon krijgen. In groepjes van ongeveer acht deelnemers mocht iedereen een duurzaam vraagstuk indienen. Die daarna allemaal werden behandeld in de groepen. Naderhand werd dit vraagstuk kort op het plenaire podium gedeeld en kon de rest van de zaal ook tips/ideeën meegeven. Zo leerden mensen elkaar kennen en leerden ze van elkaars duurzaamheidsvraagstukken. Er waren toen al twee initiatiefnemers die de naam “Breda circulair” hadden geclaimd, maar hadden nog niets opgericht. Aan het einde van de netwerklunch vroegen we wie er verder mee wilde werken aan Breda circulair. Iedereen die zijn hand op stak hebben we bij elkaar genomen. We hebben als gemeente 25.000 euro uitgetrokken om aan de groep de opdracht te geven met een plan te komen waar de circulaire kansen voor Breda liggen, welke projecten gedaan kunnen worden, een website op te zetten, bijeenkomsten te organiseren en proeftuinen te starten. Initiatieven die uit het platform komen ondersteunen we actief. Zo financieren we een pilot om voedselverspilling bij horeca tegen te gaan. We willen nu het platform vier jaar structureel stimuleren zodat zodat het blijft bestaan en er iemand specifiek voor kan worden aangenomen en niet iedereen het naast zijn bestaande werkzaamheden hoeft te doen. We hebben een meerjarenplan uitgevraagd met daarin doelstellingen die ze willen bereiken. 

Waarom heb je dit opgepakt?

Na gesprekken met enkele duurzame ondernemers blijkt dat ze vaak het gevoel hebben ‘alleen op de wereld’ te zijn en niet te weten bij wie ze moeten aankloppen voor hulp. Ik kwam in gesprek met deze ondernemers door mijn ogen en oren openhouden, social media te volgen en op mensen af te stappen. Via-via kwam ik ook weer nieuwe mensen tegen.

Welke impact heeft dit project?

Inmiddels hebben zich 30 tot 40 bedrijven aangesloten bij Breda circulair. Dat zijn bedrijven die circulaire producten of diensten aanbieden of met de transitie actief bezig zijn. Het inspireert andere bedrijven in Breda ook met het thema aan de slag te gaan. Door hen (en tweedelijns partijen) met elkaar in verbinding te brengen kunnen ze elkaar vooruit helpen en werken ze als collectief aan zichtbaarheid en een positie binnen Breda. De stichting Breda Circulair is uitgegroeid tot volwaardig ecosysteem met een netwerk van ondernemers, onderwijs en andere partijen. Ook staat het onderwerp circulaire economie, hierdoor inmiddels beter op de kaart in het stadskantoor.

Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

De netwerklunch beschikt over een enorme achterban. Samen hebben we de marketing gedaan. Ik ben als een razende door Breda gefietst om iedereen te vragen om erbij te zijn. Drie weken voor de lunch was de inschrijflijst vol! Zo’n 70 mensen konden in de zaal en we hadden daarnaast nog reservelijst.

Hoe hebben jullie dit gefinancierd?

Onze economische visie zet in op het klaarstomen van de Bredase economie voor de transities die op de economie afkomen (digitalisering, verduurzaming) en daar is budget voor. 

 Dat doen we door 3 programmalijnen

  • Inzetten op innovatie (met name bedrijven die frontrunner zijn op digitalisering/automatisering/verduurzaming)

  • Bedrijfsleven in de breedte bewust maken en helpen met gedragsverandering

  • De stad aantrekkelijk maken (zowel qua beschikbare ruimte voor bedrijven als voor behoud van talent)

Wat was jouw rol?

Creatief zijn, mensen enthousiasmeren, een circulaire lunch regelen en vervolgacties oppakken.

Wat is je tip voor anderen die ook met bedrijven aan de slag willen?

  1. Verdiep je in de ondernemers en organisaties in jouw gemeente. Met echte cases uit de praktijk krijg je gemakkelijker mensen in je organisatie mee. 

  2. Om met circulariteit aan de gang te gaan moet je buiten bestaande regeltjes en loketten om kunnen handelen. Zoek daarom in jouw organisatie ‘professional rebels’ op. Dit zijn mensen die vaak dingen voor elkaar krijgen die via normale processen niet gelukt waren. Elke organisatie heeft ze.

>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden

>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.

Deel Met Je Collega’s

 
 

Lees meer over deze thema’s


In samenwerking met:

Een initiatief van: