Rolcontainers die zouden worden geshred hergebruiken door ze om te bouwen naar wormenhotel
Omdat regelgeving veranderde zaten we ineens met 140 rolcontainers, waar we geen bestemming voor hadden en dus eigenlijk geshred zouden worden. We besloten ze om te bouwen naar wormenhotels. Een wormenhotel is een bak, kast of ton waarin wormen groente-, fruit- en tuinafval (gft) verwerken tot compost. Wormen zijn dol op groente, fruit, koffiedik en eierdozen. De zeer goede compost die daar uitkomt, kun je weer gebruiken voor planten in je tuin, moestuin of vensterbank.
Onze sociale werkplaats (Rijnvicus) voor mensen voor wie de arbeidsmarkt niet gemakkelijk te bereiken is, heeft de rolcontainers omgebouwd.
De gemeente heeft de rolcontainers geschonken aan inwoners, als circulair cadeau. Er bleek veel meer interesse dan dat we rolcontainers hadden. Inwoners ontvingen een gratis opstartpakket: tijgerwormen en de eerste voeding (bokashi). We organiseerden (in coronatijd) een evenement waarin inwoners een workshop kregen van een wormenhotelexpert hoe ze het beste hun wormenhotel konden gebruiken. We hebben na het uitdelen van de hotels nog 2 webinars gehouden 1 na 3 maanden en 1 na een half jaar met dezelfde expert. Om te informeren hoe het ging en waar we nog verbeteringen konden aandragen. Na een half jaar werd de eerste grond geoogst van eigen groente-, fruit- en tuinafval!
Ik kwam op het idee omdat een collega van mij in het programma ‘Eetbaar Alphen’ wormenhotels bij twee scholen had neergezet. Toen legde ik de link.
Ik ben meerdere keren bij onze sociale werkplaats (Rijnvicus) gaan koffie drinken. Ik kreeg ze enthousiast en ze wilde voor mij een goede prijs maken om de rolcontainers om te bouwen. Uiteindelijk wilde hij voor 13 euro per stuk een rolcontainer ombouwen. Dat zou ons als gemeente nog geen 2000 euro kosten, dat kon ik wel ergens uit een budget voor afval halen.
Ik heb toen:
Me breed laten informeren hoe een wormenhotel werkt en uitgezocht wat niet werkt (googlen).
Zelf een paar prototypes gemaakt. Ik heb oud hout gebruikt van tweedehands houtverkoper ‘Buurman’ en oude pvc buisjes van het afvalbrengstation.
140 containers door onze sociale werkplaats om laten bouwen naar een verbeterde versie van wat ik zelf al gemaakt had.
Met een vriend van mij filmpjes opgenomen waarin we burgers vertelden over het initiatief en dat hebben we op social media van de gemeente gezet.
Vervolgens hebben we een mooi uitlevermoment met de wethouder en een wormenhotelexpert georganiseerd en een workshop georganiseerd.
Ik ben aangesteld als procesmanager circulair ambachtscentrum, voor maar 8 uur in de week. Maar ook in die tijd kun je van alles voor elkaar krijgen als je echt wilt. Mijn gemeente heeft meegedaan aan een prijsvraag van Rijkswaterstaat. Daarmee kregen de gemeente Alphen aan de Rijn een subsidie om iemand voor 2 jaar, 8 uur in de week te betalen slimme samenwerkingen op te zetten in de afvalkringloop. Ik heb steeds gekeken waar het laaghangend fruit zit en daarop ingezet.
De aarde brandt op, dus ga alles doen wat binnen je macht ligt om daar een verschil in te maken. Er ligt veel meer binnen je macht dan je denkt. Wacht niet tot hogerhand “doe maar” heeft gezegd, ga het gewoon doen. Stop met “Ja maar” denken. Laat regels niet belangrijker zijn dan een visie. Ga mopperen als dat gebeurt en zorg dat het er toch komt. Bied eventueel achteraf je excuses aan. Zoek een hoge baas die zegt “kunnen we het niet eens anders doen”. Vaak durven mensen dat niet maar als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg.
Breng veel geduld op met de trage en weerbarstige wijze van denken bij gemeenten. Blijf enthousiast voor het doel: circulariteit aanjagen, ook voor Jan met de Pet. Ga met iedereen die je mee wil krijgen kopjes koffie drinken en geef niet op totdat je doel bereikt is.
>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden
>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.
In samenwerking met:
Een initiatief van: