Zeven manieren om samenwerking in circulaire nieuwbouw voor elkaar te krijgen in je eigen organisatie en met partners:
a. Het team telt. Zorg dat je een goed team samenstelt met verschillende experts. Bijvoorbeeld een duurzaamheidsadviseur, financieel adviseur, bouwkundige, installatie adviseur, constructeur, architect en beheers adviseur. Zorg dat ze allemaal gemotiveerd zijn om zo optimaal mogelijke circulaire oplossingen toe te passen.
b. Laat je helpen. Zet een CE expert in bij de ontwikkeling en aanbesteding. De inzet van zo’n expert is vaak een fractie van de hele begroting en kan soms zelfs tot een gunstigere businesscase leiden.
c. Durf te vragen. Besef: marktpartijen willen en kunnen circulair. Schrijf niet op detailniveau voor wat je wil hebben, maar laat weten wat je duurzame ambities zijn en vraag marktpartijen naar creatieve en innovatieve oplossingen. Blijf hen kritisch bevragen, ook tijdens de realisatie van een project.
d. Werk samen. Trek als decentrale overheden samen op in je circulaire bouwambities. Samenwerken staat ook centraal in het handboek ‘Bouwen voor de toekomst’ van de NMU. De provincie Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort en waterschappen waren bij de totstandkoming betrokken.
e. Begin op tijd. Zorg dat circulariteit vanaf het prille begin meegenomen wordt. Circulaire bouwprojecten kosten vaak meer tijd. Maak ruimte om nieuwe dingen uit te denken.
f. Reken slim. Circulair bouwen hoeft niet meer geld te kosten. Werk bijvoorbeeld met Total cost of ownership of milieukosten indicatoren (MKI’s) en laat partners gebruik maken van fiscale voordelen.
g. Bestuur meenemen. Het is geen voorwaarde om circulair in nieuwbouw toe te passen, maar het kan helpen om bestuurlijk concrete bouwdoelen te laten vaststellen zoals: Vanaf 2024 bevatten alle bouwopdrachten circulaire prestatie- eisen.
Er zijn veel tools op de markt waarmee je circulariteit meetbaar, toepasbaar en transparant kunt maken voor nieuwbouw. Maar wanneer gebruik je welke tool?
Met tools kan je:
1) kosten berekenen van circulair bouwen;
2) de (milieu)impact meten van een gebouw;
3) een gebouw certificeren.
Een eenvoudige manier om te beginnen om circulariteit in je bouwproject te integreren is in je MPG (milieuprestatie gebouwen). Door je samenwerkingspartners te vragen om met een milieuprestatie van bijvoorbeeld 0.5 te werken i.p.v. de vastgestelde maximale 0.8 maak je jouw duurzame en circulaire ambities duidelijk. Je daagt de markt uit om creatief en innovatief te denken en je zal zien dat zij ‘automatisch’ met circulaire oplossingen gaan werken. Dit rapport laat zien dat de succesfactoren van een lage MPG voornamelijk circulaire strategieën zijn. De MPG-verbeteraar van New Horizon kan je daarbij helpen: Deze scan maakt namelijk inzichtelijk welke circulaire materialen een bijdrage kunnen leveren aan het verlagen van de MPG-waarde.
Verder is losmaakbaarheid een interessante want hele effectieve factor. Door demontabel en zonder natte verbindingen te bouwen verklein je de milieu-impact van een bouwwerk aanzienlijk terwijl je tegelijkertijd de circulariteit vergroot. De BCI (Building Circularity Index) is een meetmethode voor de circulariteitspotentie van vastgoedobjecten. De BCI score zegt niet alleen iets over de herkomst van de materialen, maar ook over het toekomstscenario hiervan. De BCI maakt zo de losmaakbaarheid van een gebouw inzichtelijk Een ander instrumenten gericht op duurzaamheid en circulariteit voor nieuwbouw is BREEAM-NL Nieuwbouw, een duurzaamheidskeurmerk dat nieuwbouwprojecten beoordeelt op integrale duurzaamheid. BREEAM-NL stelt in elke fase van het bouw- en ontwikkelproces eisen aan circulariteit, zoals levenscycluskosten, losmaakbaarheid en hergebruik of transformatie. Hiermee maakt BREEAM-NL circulariteit meetbaar en toepasbaar. De Circulariteits Prestatie Gebouwen (CPG) is een index die met eenvoudig beschikbare data weergeeft hoe circulair een gebouw is en die in de GPR 4.4
is geïntegreerd. Meer tools vind je hier.
Je kan op veel verschillende manieren met circulaire bouw starten. Bepaal welke rol je kan spelen in circulaire bouwprojecten:
Initiator → De provincie Noord-Brabant is aanjager van circulaire bouw
in de regio. Zij zijn initiator en mede-ondertekenaar van manifest ‘Brabantse Aanpak Circulair Bouwen’ waarmee zij bouwpartijen verbinden en versnellen de transitie in te gaan.
Adviseren → De provincie Gelderland heeft drie actiegerichte handreikingen gemaakt waarmee zij gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars adviseren hoe zij de transitie naar circulaire woonconcepten kunnen versnellen.
(Mee)financieren → De bouw van circulaire sociale huurwoningen in de gemeente Enschede werd gesubsidieerd mede door de provincie Overijssel. Leuk detail: bij de vergunningverlening was nog onduidelijk welke tweedehands materialen tijdens de bouw beschikbaar zouden zijn, de gemeente wist dus nog niet hoe de gevel er precies uit zou komen te zien.
Samenwerken met innovatieve marktpartijen→ Als je het anders wil doen, kies dan voor een andere samenwerking met nieuwe marktpartijen, zoals innovatieve circulaire bouwers. Ze werkte de gemeente Noordoostpolder samen met Startblock die in een paar weken 16 circulaire starterswoningen bouwde. In Friesland ondertekenden diverse gemeenten, woningcorporaties en bedrijven uit de bouwsector in maart van dit jaar het ‘Biobased Isolatiepact’ met als doel gezamenlijk circulaire, biobased bouw te versnellen.
Inkopen →De gemeente Nieuwkoop heeft met de huisvesting van de buitendienst een voorbeeld neergezet voor duurzaam beheer van de openbare ruimte. Meer voorbeelden vind je hier. Dit stappenplan voor circulair inkopen voor B&U-bouw helpt je ook op weg.
Stimuleren → Hoewel de invloed op je eigen bouwwerken het grootst is, kun je van alles doen om circulaire nieuwbouw ook te stimuleren bij partijen in je regio en zelfs bij particuliere bouw. Meer daarover in de volgende editie.
Kennis aanbieden → Verschillende decentrale overheden zijn kennisnetwerken aan het opzetten om samen met de koplopers leertrajecten te ontwikkeld voor lokale bouwpartijen. De organisatie Cirkelstad biedt lokale leernetwerken aan voor bouwpartijen.
1) Bedenk of het echt noodzakelijk is om het gebouw te bouwen of dat je het probleem met bijvoorbeeld betere doorstroom al kunt oplossen. Lees hier meer over in de editie van volgende week over bestaande bouw.
2) Benut bestaande materialen uit sloop van andere bouwwerken. Ook hierover lees je volgende week meer.
3) Gebruik materialen met een zo laag mogelijke milieu-impact, zoals hernieuwbare of biobased materialen.
4) Zorg dat een gebouw aan te passen is als het van functie verandert, door bijvoorbeeld modulair te bouwen.
5) Zorg dat een gebouw lang mee kan: neem estethische zaken mee, maar ook langdurig en circulair onderhoud.
6) Zorg dat dat de materialen uit een gebouw hergebruikt kunnen worden. Zoek alternatieven voor kit en lijm en maak een materialenpaspoort.
7) Maak het gebouw en de omgeving natuurinclusief en sociaal. Zie hiervoor ook de vierde editie over gebiedsontwikkeling.
★ “Alle bouwopdrachten bevatten circulaire prestatie-eisen in 2025”
★ “We vragen alle partijen waarmee we samenwerken in nieuwbouw een
MPG van 0,5 te hanteren vanaf 2023”
★ “Alle gebouwen in ons eigen beheer worden vanaf 2024 zoveel mogelijk gemaakt van biobased en secundaire materialen. De onderdelen van de panden zijn losmaakbaar en hebben een grondstoffenpaspoort”
Terwijl de traditionele bouwplannen al klaar waren zijn we helemaal opnieuw begonnen met een duurzaam alternatief.
Lees hier het interview met Marcel >>
Lees in het tijdschrift De Verschilmakers zeven circulaire praktijkverhalen van baanbrekende ambtenaren bij gemeenten, provincies en waterschappen. Deze verhalen zitten bomvol concrete tips om morgen mee aan de slag te gaan.
In deze zes podcasts gaan wij met experts in gesprek over hoe Nederland er in 2030 en 2050 uit komt te zien op het gebied van bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, consumenten en afval.
In de vervolgedities over Bouw komen de volgende onderwerpen aan bod:
Een initiatief van:
In samenwerking met: