Voedselcoöperaties: belangrijk eigenaarschap in de lokale voedselketen

Voedselcoöperaties zijn voedselinitiatieven vanuit de maatschappij waarin inwoners gezamenlijk voedsel produceren, inkopen of distribueren. Inwoners nemen eigenaarschap over hun eigen voedselvoorziening, bijvoorbeeld via stadslandbouw, een coöperatieve boerderij, (pluk)tuin of voedselbos, of een eigen distributiesysteem. Dit zorgt voor lokaal voedsel tegen een eerlijke prijs. Zo ontstaat een transparant, betrouwbaar en lokaal ingebed voedselsysteem dat minder afhankelijk is van prijs en beschikbaarheid op de (inter)nationale voedselmarkt. Zorg dus dat jouw gemeente of regio weet hoe je deze coöperaties kunt ondersteunen.

Wat levert dit op?

  • Versterking lokale economie: Voedselcoöperaties dragen bij aan sterkere en veerkrachtigere lokale voedselsystemen. Inkomsten blijven in de regio en versterken de lokale economie, boeren krijgen een stabielere afzet. Boeren die leveren aan de voedselcoöperatie Heeten kunnen op een eerlijke prijs rekenen omdat de voedselcoöperatie flink wat schakels tussen de boer en de consument weghaalt. Ook doen boeren graag mee, omdat ze kunnen vertellen hoe en waarom ze zo werken. 
  • Minder voedselkilometers: Kortere ketens beperken transport en verminderen CO₂-uitstoot. De voedselcoöperatie Sitopia uit Leerdam koopt rechtstreeks in bij boeren om het aantal voedselkilometers van maaltijden te verminderen.
  • Gemeenschapszin en eigenaarschap: Bewoners ervaren directe invloed op hun voedselvoorziening, waardoor sociale cohesie groeit. De voedselcoöperatie in Luttenberg verbindt de inwoners met lokale boeren. Dit zorgt voor lage vervoerskosten, geen tot nauwelijks verpakkingsmaterialen en versterkt de onderlinge verbondenheid tussen deelnemers.
  • Robuust voedselsysteem: Regionale coöperaties maken de keten minder kwetsbaar voor verstoringen op de internationale markt. Zo versterkt Rotterdamse Oogst de regionale voedselketen door het organiseren van evenementen en marktplaatsen midden in de stad. Ze informeren over en verbinden diverse voedselinitiatieven binnen de regio en creëren (nieuwe) marktplaatsen.
  • Bewustwording en vermindering van voedselverspilling: Voedselcoöperaties vergroten het bewustzijn van inwoners over voedselproductie en verspilling. Door actief betrokken te zijn bij lokale voedselinitiatieven, leren bewoners waardevolle lessen over de herkomst, productieprocessen en waarde van voedsel. Door deze betrokkenheid groeit het besef dat voedsel geen vanzelfsprekendheid is en dat verspilling directe gevolgen heeft voor milieu, economie en samenleving. De gemeente Den Haag ondersteunt stadslandbouw door het beschikbaar stellen van grond, het stimuleren van duurzame voedselproductie en samenwerking met bewoners en organisaties om groene en circulaire initiatieven in de stad te bevorderen. Lees hier meer op hun site of in dit interview met Tom Voorma.

Hoe kan je aan de slag?

1

2

3

3

Doe mee