We consumeren overal ter wereld steeds meer. Er is een verband tussen economische groei en de groei van onze afvalberg. Volgens het nieuwste Circularity Gap Report, van het World Economic Forum, wordt ruim 90 procent van alles wat we gebruiken weggegooid.
Natuurlijk is het belangrijkst dat we zo veel mogelijk afval voorkomen (hoe koplopende decentrale overheden dat doen, lees je in de editie ‘Voorkomen van afval’). Maar zolang er nog afval is, is het zaak dit zo hoogwaardig mogelijk te verwerken.
In een circulair afvalsysteem wordt namelijk zo veel mogelijk afval verwerkt tot een nieuwe grondstof. Daarbij is er een groot verschil tussen hoogwaardige en laagwaardige recycling van afval.
Hoogwaardige recycling: de kwaliteit van de grondstof blijft ongeveer gelijk na recycling. Je kunt van je oude spijkerbroek weer een nieuwe spijkerbroek maken.
Laagwaardige recycling: de kwaliteit van het materiaal gaat sterk achteruit. Je kunt na recycling van je spijkerbroek niet veel meer met het materiaal dan het als isolatiemateriaal gebruiken. Je hebt dan weer nieuwe grondstoffen nodig voor je spijkerbroek.
Hoewel men beoogt met recycling geen of nauwelijks nieuwe grondstoffen meer te hoeven gebruiken, zorgt veel van de recycling die we toepassen uiteindelijk voor laagwaardig materiaal. Laagwaardig recyclen gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer verschillende soorten plastic worden vermengd waardoor gebruiksmogelijkheden van het plastic na recycling worden beperkt. Voor hoogwaardige verwerking heb je dus zoveel mogelijk ‘monostromen’ nodig. Grondstoffen van één soort. Op dit moment hebben we vaak nog geen recycling techniek die de kwaliteit van de grondstoffen behoudt, maar we sturen er ook nog onvoldoende op.
Hoe kan je als decentrale overheid sturen op een zo hoogwaardig mogelijke verwerking van afval?
We denken vaak dat we met afval scheiden heel circulair bezig zijn. Maar in feite is er nog weinig circulairs aan scheiden. Als keurig gescheiden afvalstromen na aanleveren alsnog laagwaardig verwerkt worden of verbrand, had het scheiden niet veel zin. De afvalverwerker bevragen of inzichtelijk laten maken wat er uiteindelijk met afval gebeurt is een eenvoudige maar belangrijke stap. Wordt de reststroom verbrand om energie terug te winnen? Of kunnen we de reststroom nog opnieuw inzetten? Zo ja: wat is dan de meest hoogwaardige vorm? Of kunnen we overstappen op een techniek waarmee de grondstofkwaliteit beter behouden blijft? Waar worden de grondstoffen opnieuw ingezet? Doorvragen dus. Een gratis en makkelijke manier om een circulaire economie te bewerkstelligen. Helemaal eenvoudig voor de vele gemeenten in Nederland die vaak aandeelhouders zijn van hun afvalverwerker. Denk niet dat je afvalverwerker altijd meteen alle antwoorden heeft. Zij zijn ook een schakel in de afvalketen en moeten zij ook veel uitzoeken. Ga daarom samen op zoek naar de antwoorden en blijf elkaar kritisch bevragen.
Zo heeft afvalverwerker Meerlanden inzichtelijk gemaakt hoe ‘hun’ afvalstromen lopen. Om hun missie ‘Samen sneller circulair’ concrete invulling te geven hebben ze inzichtelijk gemaakt hoe hun materiaalstromen lopen. Ze keken naar textiel, elektronica, PMD, GFT en biomassa, maakten inzichtelijk waar pilotprojecten bestaan of ontwikkeld kunnen worden en welke potentiële waardevolle materiaalstromen dit zou kunnen opleveren. Met deze aanpak wordt een verwerker een grondstoffenregisseur en creëer je de randvoorwaarden voor hoogwaardige verwerking. Gemeenten kunnen op deze manier blijven meedenken en samenwerken.
Stuur niet op scheidingspercentages maar op hoogwaardige recyclingpercentages. Met name gemeenten zijn geneigd veel te sturen op scheidingspercentage en het schoon aanleveren van afval. Dat is natuurlijk goed, maar het gaat er uiteindelijk om waar grondstoffen opnieuw worden ingezet en dat we daarmee voorkomen dat we nieuwe grondstoffen hoeven te winnen. Wanneer een afvalverwerker bijvoorbeeld herbruikbare kleding uit textielafval haalt (en die verkoopt) is hij een stuk circulairder bezig dan een afvalverwerker die meteen alles in de schredder gooit om alles te recyclen. Het heeft dus naast sturen op recyclingpercentages ook zin om te sturen op de verschillende soorten verwerking en om daarop te rapporteren.
We sturen in Nederland op zo weinig mogelijk restafval, vaak door beter te scheiden. Maar de kwaliteit van afval neemt door deze focus vaak af. Hoogwaardige verwerking wordt vooral mogelijk als de kwaliteit van afval hoog is. De kwaliteit van afval is erg afhankelijk van de kwaliteit van het oorspronkelijke product. De focus zou dus moeten verschuiven van afvalbeheer naar produceren van waardevolle en herbruikbaar kwaliteitsproducten door in te zetten op circulair productontwerp bij bedrijven. Lees meer over de verschuiving van focus op de achterkant naar de voorkant in ‘Van afvalverwijdering naar circulaire en toekomstbestendige productie en duurzame retourlogistiek’ van gemeentelijk samenwerkingsverband Gooi en Vechtstreek. Circulair productontwerp is natuurlijk geen onderwerp waar een ambtenaar die verantwoordelijk is voor afvalbeleid direct invloed op heeft. Maar kwalitatief betere producten wordt zijn werk met steeds strengere eisen op recycling en hergebruik onmogelijk. Het is dus zinvol om zoveel mogelijk bedrijven op te leiden om betere producten te ontwerpen, in te kopen en te verkopen. Lees hier meer over hoe je bedrijven mee kan nemen in een circulaire economie in het thema bedrijven.
★ “Vanaf 2023 sturen wij op hoogwaardige verwerking in plaats van enkel scheidingspercentages.”
★ “Vanaf 2023 evalueren wij met onze afvalverwerkers jaarlijks welke nog hoogwaardigere vormen van verwerking van het afval zijn ontstaan."
Hoogwaardige meubelstoffen maken van niet-herbruikbaar textiel.
Lees hier het interview met Carolina >>
Lees in het tijdschrift De Verschilmakers zeven circulaire praktijkverhalen van baanbrekende ambtenaren bij gemeenten, provincies en waterschappen. Deze verhalen zitten bomvol concrete tips om morgen mee aan de slag te gaan.
In deze zes podcasts gaan wij met experts in gesprek over hoe Nederland er in 2030 en 2050 uit komt te zien op het gebied van bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, consumenten en afval.
In de vervolgedities over Afval komen de volgende onderwerpen aan bod:
Een initiatief van:
In samenwerking met: