Verborgen kosten van verspild voedsel

Jaarlijks gaat er in Nederland zo’n 2,3 tot 2,8 miljoen ton voedsel verloren – vaak nog prima geschikt om te eten. Deze verspilling vindt plaats in de hele keten: bij boeren die reststromen niet kwijt kunnen, bij supermarkten die onverkochte producten weggooien, bij horeca die te grote porties serveert en bij inwoners die eten laten bederven. Dit leidt tot onnodige CO₂-uitstoot, in Nederland wel 6 miljard kilo CO₂-uitstoot per jaar, en onnodig gebruik van landbouwgrond, water en arbeid voor productie. Voor gemeenten betekent dit meer afvalverwerking, voor inwoners hoge voedselprijzen. Samenwerking en bewustwording zijn essentieel. Verbindt ondernemers en voedselketenpartners om goede afspraken te maken: een goed voorbeeld waar dit zichtbaar wordt, is het project ‘Nieuwe Nassen’ in Rotterdam: 

De 10 deelnemende restaurants hebben samen met gemeente Rotterdam en Greendish binnen een half jaar mooie impact gerealiseerd en hun voedselverspilling flink gereduceerd:

  • Hun winstmarge werd verhoogd met een gemiddelde van 2-8%.
  • Hun voedselverspilling daalde gemiddeld met 50%.
  • De winstmarge werd verhoogd met een gemiddelde van 2-8%.
  • Er werd 77 miljoen liter water bespaard.
  • Zo’n 49.000 kg CO2 werd bespaard!

Zo maak je het onderwerp tastbaar en zet je een norm die ook voor marktpartijen richtinggevend is.

Wat levert dit op?

Hoe kan je aan de slag?

1

2

3

4

5

6

Doe mee